KunnskapSe flere artikler

Hvordan forbedre levetiden til elbilbatteriet ditt

Populariteten til elbiler øker jevnt og trutt. Både nye og mer erfarne elbileiere står overfor det samme spørsmålet: Hvordan beskytter jeg batteriet best mulig?

Batteriet i en elbil er en av de dyreste komponentene og kan koste 60.000 kroner. Derfor har elbileiere god grunn til å ta vare på batteriet så godt som mulig, og prøve å forbedre levetiden. Her må du tenke bredt, for det er mange forskjellige ting som påvirker batterilevetiden.

Vi har samlet en rekke tips om hvordan du som elbileier kan gi batteriet lengst mulig levetid.

Unngå overdådige temperaturer
Litiumbatterier minner overraskende om mennesker når det kommer til temperaturer. Vi føler oss best når det hverken er for varmt eller kaldt. Batteriene har en litt høyere toleranse enn de fleste (utenom isbaderne), men de må fortsatt pleies.

De fleste av oss har hatt “gleden” av å sitte i en drosje som har stekt i solen i flere timer. De dagene der er ikke akkurat sorte skinnseter en glede…

Elektriske bilbatterier lider på samme måte av varme og solstrålene, så et godt råd er å parkere i skyggen når sommersolen steiker på det verste. Om vinteren kan du parkere innendørs der det er mulig, og spare bilbatteriet for de harde minusgradene.

Mange elbiler kommer med termiske kontrollsystemer som kan regulere temperaturen. Her kan du imidlertid støte på andre utfordringer, som å tømme batteriet. Noen elbiler kjører automatisk termostyringssystemer, selv når de er frakoblet, til kapasiteten synker til 15 prosent, og da er det ikke mye igjen til selve kjøringen.

Hold deg unna ekstremlading
En mulig strategi for å gi temperaturkontroll fritt spillerom kan være å lade opp bilen ekstra. Det er imidlertid en dårlig idé. Full lading av batteriet kan slite det ut over tid og forkorte batteriets levetid.

Enten du lader hjemme, på kontoret eller når du er på farten, er det lurt å være nærmere 80–85% opplading. For de aller fleste vil det gi mer enn god kapasitet til å nå frem – og hjem igjen.

Det samme gjelder når batteriet er fullstendig utladet (ned til 0% – men kan også gjelde når det utlades til nær null). Hvis du for eksempel ikke bruker elbilen din ofte, eller står foran en lang reise, er det en risiko for at batteriet går tomt.

Det er en god idé å bruke et styringssystem til ladingen som lar deg sette en fast grense for hvor mye batteriet skal lades. Still inn ladestyringen til å holde ladningen like over et lavt merke, men ikke overfyll. For eksempel kan du begynne å lade med 25% og lade opptil 85%.

Hurtiglading, nei takk
Hurtiglading er flott på mange måter når du må har dårlig tid. Men det er ikke det beste for batteriet. Du kan forestille deg at lading av et batteri er litt som å fylle en vanntank. Normal lading er som å skru på kranen. Hurtiglading er omtrent som å fylle tanken med høytrykkspyler.

Ved å lade mer strøm til batteriene på kort tid, vil batteriet belastes litt mer. Over tid kan dette føre til dårligere batteriytelse (inkludert dårligere ladekapasitet og utladning).

Forverringen er ikke umiddelbart merkbar, men med årene kan det koste 10% mer batterilevetid sammenlignet med ‘vanlig’ lading.

I stedet er det lurt å lade bilen hjemme over natten. Som også vil gi en lavere strømregning.

Å bruke en hurtiglader kan med fordel brukes på lengre reiser eller situasjoner der du ikke har tilgang til andre typer ladere.

Kjør med batteriet i tankene
Det kan være vanskelig å motstå de ville akselerasjonene som Tesla og andre elbiler har. Det er også relativt ufarlig for batteriet hvis det nytes av og til. Et godt tidspunkter for eksempel når du demonstrerer bilens evner for en potensiell fremtidig elbileier.

Du bør være oppmerksom på at mange voldsomme akselerasjoner og generelt aggressiv kjøring kan slite på batteriet.

Jevn akselerasjon, konservativ kjøring og godt vedlikehold av bilen (for eksempel regelmessig kontroll av dekktrykk) kan bidra til å forlenge levetiden.

Automatiser lading
Uansett hvilken løsning du velger, er det lurt å bruke en automatisk ladeløsning. Du kan med fordel bruke en løsning som inkluderer alternativer for å lade intelligent og automatisk på bestemte tidspunkter hvor det er billigst og mest klimavennlig.

Hvis du i tillegg har en løsning som kan lade opp til et forhåndsdefinert nivå, har du gode muligheter til å sikre så skånsom og batterivennlig lading som mulig.

Blant annet er dette hva True Smart Charge fra True Energy kan tilby.

Se mer her
Du kan finne mer inspirasjon i disse YouTube -videoene. Selv om fokus er på Tesla og Hyundai, gjelder de fleste rådene for alle elbiler.